אכילת צואה אצל כלבים

אכילת צואה אצל כלבים

דר' עירית אילן

בעבר האמינו כי כלבים אוכלים צואה (התנהגות שניקראת קופרופגיה) בגלל דיאטה לא מאוזנת או בעיות בריאות. מחקרים בנושאי התנהגות מן התקופה האחרונה מראים כי לא כך הדבר: כלבים הינם אוכלי-כל מטבעם, וניראה כי קופרופגיה הינה חלק מההתנהגות הטבעית של אוכלי-כל. כלבים מסויימים מגלים העדפה לצואת חתולים, סוסים, כלבים אחרים או הפרשות שלהם עצמם.

חשוב להבין כי התנהגות זו נורמאלית לכלבה עם גורים! הכלבה האם מגרה את הגורים לעשיית הצרכים ע"י ליקוק האחוריים. לאחר עשיית הצרכים הכלבה אוכלת אותם- כדי לשמור את אזור ההמלטה נקי וכנראה גם כדי למנוע ריחות שימשכו בעלי חיים טורפים. חלק מן הגורים ילמדו התנהגות זו מאימם, ילקקו את אזור האחוריים שלהם ויאכלו את צרכיהם, אולם רובם יפסיקו לאכול צרכים לאחר הגמילה.

קשה יותר להבין כלבים בוגרים שאוכלים צואה. לעיתים הכלב לומד זאת מכלבים אחרים, לעיתים, זו התנהגות שמיועדת למשוך תשומת לב או נובעת מחרדה, ברוב המקרים הסיבה פשוט אינה ברורה.

בעלי כלבים, כמוך, רואים זאת (ובצדק) התנהגות דוחה, ביחוד כאשר הכלב פולט את תכולת הנאכל על השטיח החדש. בנוסף, אכילת צרכים חושפת את הכלב לטפילים שונים כמו חיידקים או תולעים ולמחלות למיניהן.

יש המנסים לפתור את הבעיה בהענשה, אולם זו עוזרת רק בשלבים ראשונים של הופעת ההתנהגות, לפני שהיא הופכת להרגל. יש המאמינים כי האכלת הכלב במונוסודיום גלוטמט, דלעת או שום גורמת לטעם "רע" של הצואה והופך אותה פחות אטרקטיבית לכלב שאוכל את צואתו.

מניעת הרגל זה קלה יותר מן הטיפול בו:

מומלץ לשמור את חצר הבית נקיה מצואה, לדאוג לניקוי ארגז הצרכים של החתול או הנחת הארגז במקום שבו לכלב אין גישה אליו. אם אין אפשרות למנוע מהכלב לאכול צואה מחוץ לבית, כדאי להשגיח עליו ולהוציאו עם זמם.