המתת חסד לחתול

המתת חסד לחתול

אהובה אילן

המתת חסד היא הפרוצדורה הרפואית שמטרתה להפסיק את הכאב והסבל של בעל החיים. היא מתבצעת על ידי מתן זריקה לווריד של חומר אשר מפסיק את פעילות הלב ומאפשר מוות מהיר וללא כאב. ההחלטה להרדים את החתול האהוב היא החלטה קשה מאוד לבעליו. חלקו של הווטרינר בהחלטה הוא להקשיב ולייעץ מניסיונו האם הוא חושב שהגיע הזמן. חשוב שתדעו שכבעלים, רק אתם מחליטים מתי תתבצע ההמתה ובאילו תנאים. ההחלטה מתי לבצע את ההמתה היא מאוד אינדיבידואלית ואין החלטה אחת נכונה, יש החלטה שמתאימה לכם.

שיקולים רבים משפיעים על ההחלטה כולל איכות החיים של החתול, הזמן הנדרש מכם להשקיע בטיפול בו וסוג החיים שאתם רוצים שיהיו לו.

איכות חיים היא מושג סובייקטיבי ולעתים לאנשים קשה להתחבר אליו. לכן, אפשר להעריך אותה על ידי מעקב אחר התנהגויות ספציפיות כגון:

• תיאבון
• רמת פעילות – האם הוא רוצה לצאת לטיולים, לרדוף אחרי חרק מעופף או זוחל, לשחק עם כדור או חתול אחר?
• רמת אנרגיה – האם הוא ישן כל היום, מתעייף מאוד מהר, נראה מדוכא?
• הרגלי ניקיון – האם הוא מנקה את עצמו? חתול שלא מנקה את עצמו, יש לו פרווה מדובללת ולא מבריקה וזה בדרך כלל מצביע על מחלה מתקדמת
• מנהגים קבועים – האם הוא ישן במקומות הקבועים או שהוא מתחבא, האם הוא מחכה לכם ליד הדלת, האם הוא רץ לקבל את החטיף היומי?

 

כדאי שתשאלו את עצמכם שאלות כגון:

• האם יש לו עדיין יותר ימים טובים מימים רעים?
• האם החתול שלי עדיין עושה את הדברים שבעבר שימחו אותו?
• מה שונה בחתול שלי עכשיו בהשוואה לימים בהם הוא היה בריא?

ההחלטה להרדים ומתי להרדים יכולה מאוד להשפיע על הזיכרונות שלכם לאחר מכן. כדאי ככל האפשר להתכונן להחלטה זו ולחשוב גם על כמה דברים מראש:

• אם זה אפשרי לכם ולחתול, אולי תרצו לבלות איתו ביחד בעשייה של משהו שהיה בעל משמעות מיוחדת בשבילכם בזמן חייו של החתול. למשל, לקחת אותו למקום שהוא אהב במיוחד, או לשבת ולהשתזף יחד בשמש. לקחת אותו, או להביא לו אוכל גורמה בשבילו כגון טונה או פסטרמה.
• לחשוב איך ומה מספרים לילדים. חשוב לא ל"הגן" עליהם מההחלטה ודווקא לשתף אותם. מחקרים הראו שכאשר לא משתפים את הילדים בהחלטה, או שממציאים להם סיפורים שהחתול ברח למשל, הדבר עשוי לפגוע בטווח הרחוק. לכן, חשוב לשתפם גם בהתאם ליכולתם להבין את המושג של מוות והמתת חסד.
• יתכן שתרצו לצלם את החתול, לגזור קבוצת שיער למזכרת, או לשמור את הקולר שלו.
• לרוב האנשים קל יותר להסדיר מראש עם הווטרינר מה יעשה עם הגופה לאחר המוות (שריפה, קבורה בבית קברות, או קבורה אישית).

למה לצפות בזמן המתת חסד?

יש אנשים שרוצים להיות נוכחים בזמן ההמתה ואחרים לא רוצים. למרות שבמרפאות שונות ההמתה מתבצעת באופן שונה מעט, חשוב שתדעו למה לצפות. כשזה אפשרי נשתדל לבחור זמן שבו ניתן לעשות את ההמתה בשקט וללא הפרעות. לאחר תיאור התהליך, אתם תחליטו אם אתם רוצים להיות נוכחים ועד איזה שלב. בינתיים אחד מהצוות יתן לו חומר טשטוש אשר ירגיע אותו ויגרום לאובדן הכרה חלקי. לאחר מכן, הוא יקבל זריקה של חומר ההמתה שהוא בעצם חומר הרדמה (ברביטורטים). החתול יאבד את הכרתו ומייד לאחר מכן הלב והנשימה מפסיקים. למרות שזה נשמע מפחיד, מדובר בתהליך של מעבר חלק לרוגע מוחלט, שינה ולבסוף מוות תוך שניות עד מספר דקות. יתכן ותוך כדי התהליך, לאחר אובדן ההכרה, החתול יעשה תנועת נשימה או תזוזה לא רצונית, אבל הוא כבר לא מרגיש דבר. ברוב המקרים התהליך הוא מהיר, עדין וללא מאבק או סבל כלל. מידית לאחר המוות זה נורמאלי שאין יותר שליטה בסוגרים ויהיה שחרור שתן ו/או צואה. זה גם נורמאלי שהעיניים נשארות פתוחות.

אבל הוא ביטוי נורמאלי של אובדן גם כאשר מדובר בבעל חיים. בהחלט יתכן שהמוות של כלב או חתול אהוב ישפיע עליכם פיזית ונפשית במשך תקופה. זה לגיטימי להכיר באובדן זה כאבל וגם לפנות לעזרה מקצועית.