מחלת הסרטן בכלבים

מחלת הסרטן בכלבים

מאת ד"ר עופרי שם טוב

כמו באנשים… זו אחת המחלות השכיחות שאנו פוגשים.

סטטיסטית – אחד מתוך ארבעה כלבים יסבול מגידול סרטני במהלך חייו, מדובר בגורם המוות המוביל בכלבים מעל גיל 10, אבל מחצית ממקרי הסרטן הם ברי ריפוי אם אובחנו בזמן.

 סרטן נגרם מגדילה לא מבוקרת של תאים בגוף. מקור תאים אלו יכול להגיע מכל סוג של רקמה בגוף. במידה ולא מאותר בזמן, עלול להגיע לסירקולציית הדם או הלימפה ולשלוח גרורות לרקמות נוספות.

בשנים האחרונות קיימת עליה במקרי הסרטן בכלבים, הסיבות העיקירות לכך הן טיפול מתקדם וטוב יותר הן מצד הבעלים והן מצד המרפאות הוטרינריות וכן עליה בתוחלת החיים של כלבים.

 סימני אזהרה חשובים לסרטן בכלבים הם דומים לאלו באנשים:

מסות עוריות או תת עוריות, פצעים שלא מחלימים, נפיחות בטנית, הגדלת קשרי לימפה, צליעה או נפיחות עצם, שיעול או קשיי נשימה, עייפות ודיכאון, שינוים בהרגלי מתן צרכים, עדות לכאב וכמובן סימנים כלליים של אובדן תאבון ומשקל צריכים לשמש נורת אזהרה.

כל הסימנים הנ"ל יכולים להופיע בכלב שאינו סובל מגידול סרטני מסיבות שונות ולכן חשוב להגיע לבדיקה.

במקרים מסויימים, לעיתים בשלב מוקדם, יהיו סימנים מועטים או בכלל לא.

גידולים בכלבים יכולים להופיע כבליטות/מסות סולידיות על גבי העור או תת העור. אולם לא כל הגידולים הם גלויים ועלולים להיות פנימיים בגוף הכלב. איתור מוקדם וטיפול הם המפתח לשמירה על בריאות הכלב ואיכות חייו. לכן חשוב לשים לב כבר בבית במהלך ליטופים או טיפוח של הכלב האם קיימות בליטות חשודות ולקבוע תור במידת הצורך.

אבחון במרפאה יכלול לרוב לקיחת needle aspirate – דגימה של הגידול עם מחט דקה והסתכלות במיקרוסקופ על הממצאים. בדיקה זו תעזור לנו לקבוע האם יש צורך בניתוח להוצאת הגידול ו/או בדיקות נוספות. לעיתים עלולות להתקבל תוצאות לא אבחוניות ונשקול לקיחת ביופסיה (דגימה של חלק או כל הגידול) בהרדמה. גידולים אחרים שלא ניתן לראות, ניתן לעיתים לחוש במישוש במרפאה, למשל הגדלת טחול בחלל הבטן.

טיפול בסרטן הינו תלוי סוג הסרטן וגורמים נוספים כמו מצבו הכללי של הכלב, גילו ושלב הגידול (STAGE). במידה וניתן להסיר כירורגית את הגידול, כדאי לעשות זאת ובהתאם לתוצאות בדיקת המעבדה לשקול תוספת כמותרפיה. כמובן שכל מקרה לגופו וחשוב לשקול תוחלת ואיכות חיים צפויות עם וללא הטיפול.

אם איתרת בכלבך את אחד הסימנים שהוזכרו מעלה, מומלץ לקבוע תור לבדיקה במרפאה.